Dinerkaart Lunchkaart Reserveren English Translation

OPEN MONUMENTENDAG 2016 - WINKEL VAN SINKEL

OPEN MONUMENTENDAG 2016 - WINKEL VAN SINKEL

Op zaterdag 10 september wordt in Utrecht de dertigste Open Monumentendag georganiseerd! Het landelijke thema van de Open Monumentendag is Iconen & Symbolen. Iconen en symbolen zijn beelden en tekens met een bijzondere betekenis. In monumenten zie je ze overal, zowel van binnen als van buiten: in ornamenten, in reliëfs, maar ook in wandschilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben voor een gebied of stad: kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen staan vaak symbool voor onze cultuur en zijn nauw verbonden met onze identiteit.  

30 jaar Open Monumentendag
Het thema leent zich goed voor een terugblik op 30 jaar Open Monumentendag Utrecht. Wat waren de meest populaire monumenten en welke kwamen keer op keer in de routes voor? Welke monumenten zien we als iconen van Utrecht? Daarnaast gaan we op zoek naar tekens in gevels en interieurs en hun achtergronden. Tot slot zal een mysterieuze zoektocht à la Dan Brown op deze dag niet ontbreken!

De Winkel van Sinkel
De Winkel van Sinkel is een van de oudste Nederlandse warenhuizen. Zij werd in 1837-39 gebouwd naar ontwerp van P. Adams, met een fraai gedecoreerde centrale lichthal. Vier in Engeland gegoten ijzeren vrouwenbeelden ondersteunen de neoclassicistische gevel. Deze kariatiden zijn geïnspireerd op de vrouwenbeelden van het Erechteion op de Akropolis in Athene. Boven zijn nog vier beelden te zien die koophandel, voorzichtigheid, zeevaart en hoop symboliseren.

Type Monument van ontspanning
Status Rijksmonument
Oorspronkelijke functie Warenhuis
Huidige functie Horecagelegenheid

Meer informatie:  Winkel van Sinkel Open Monumentendag 2016