Dinerkaart Lunchkaart Reserveren English Translation

OPEN TUINENDAG UTRECHT

OPEN TUINENDAG UTRECHT

Zaterdag 2 juli: zesde Open Tuinendag Utrecht
Start voorverkoop passe-partouts

De zesde Open Tuinendag Utrecht vindt plaats op zaterdag 2 juli a.s. Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen eenmalig hun poorten voor het publiek.  De passe-partouts zijn vanaf donderdag 2 juni te verkrijgen bij de VVV-Utrecht.
Verborgen achter de muren van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. De Open Tuinendag is een unieke gelegenheid om deze bijzondere plekken te bezoeken.

Het programma van de Open Tuinendag biedt volop mogelijkheden om een dag in de Utrechtse binnenstad door te brengen. De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In een aantal opengestelde tuinen vinden muziekoptredens plaats of worden rondleidingen gegeven.

‘Nieuwe’ tuinen

Dit jaar zijn meer dan vijftig tuinen opengesteld voor het publiek. Zo’n tien daarvan doen voor de eerste keer mee. Hieronder twee klassiek aangelegde tuinen in de Hofpoort (ingang Nieuwegracht) en een weelderige voormalige bedrijfstuin achter de Jeruzalemstraat, waar Dick Bruna zijn atelier had. Bijzonder is ook de tuin achter Oudegracht 333, waar tot 1966 de schrijfster Ina Boudier Bakker woonde. De schrijfster legde ook de tuin aan en deze is grotendeels in tact gebleven.

De liefhebber kan kiezen uit een rijk geschakeerd aanbod: grote tuinen, kleine tuinen, hofjes en pandhoven van kerken en kloosters, tuinen met een sobere aanleg en tuinen met beelden en vijvers. De tuinen zijn stuk voor stuk uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.

De Winkel van Sinkel Binnentuin

Deze in 1839 door Anton Sinkel geopende winkel in stoffen en manufacturen wordt beschouwd als het eerste warenhuis van Nederland. (‘In de Winkel van Sinkel is alles te koop’). Later heeft het dienst gedaan als bankgebouw. Tegenwoordig staat het bekend als ‘Cultureel Culinair Warenhuis’. Het monumentale pand heeft diverse prachtige zalen en een verrassende binnentuin met een ruim terras waar een olijfboom, buxusstruiken en appelbomen in grote potten voor aankleding zorgen. De grote plataan is twintig jaar geleden met een kraan vanuit de Vinkenburgstraat over het koetshuis van de Winkel van Sinkel getild.

Concert in Oude Hortus

Na afloop van de Open Tuinendag zal in de Oranjerie van de Oude Hortus een concert worden aangeboden in samenwerking met het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Dit concert is voor passe-partouthouders gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Het concert begint om 17.15 uur.

Daarnaast biedt de Hortus een avondopenstelling aan met een buffet in de tuin. Deze openstelling is vrij toegankelijk voor deelnemers aan de Open Tuinendag. Reserveren voor concert en/of buffet kan via www.opentuinendagutrecht.nl.

Passe-partout

De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes. Een passe-partout kost € 12,50 per persoon en is verkrijgbaar bij de VVV-Utrecht. Vooraf bestellen is ook mogelijk via VVV-Utrecht, Domplein 9-10, tel.  0900 – 128 87 32  of via infovvv@toerisme-utrecht.nl. Gezien de grote belangstelling wordt reserveren  aanbevolen.

Informatie

Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl.

Volg Open Tuinendag ook op twitter @OpenTuinUtrecht en op Facebook www.facebook/opentuinendagutrecht.nl